Casa Alba a confirmat luni ca presedintele Barack Obama va face uz de dreptul sau de veto impotriva unei legi, adoptata vineri de Congresul american, care le permite familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 sa dea in judecata tari cum este Arabia Saudita, noteaza AFP, cittaa de Agerpres.

"Nu este o modalitate eficienta de a raspunde terorismului", a mentionat purtatorul de cuvant referindu-se la documentul care le permite familiilor victimelor atentatelor sa dea in judecata in SUA tari straine pentru a obtine despagubiri.

Executivul american este de parere, in special, ca aceasta lege contravine principiului imunitati care protejeaza statele de proceduri judiciare si ca, la randul sau, ar putea expune SUA urmarilor penale la nivel international.

"Ingrijorarea noastra nu se limiteaza numai la impactul pe care l-ar putea avea asupra relatiei cu o singura tara, ci cu toate tarile lumii", a explicat Josh Earnest, subliniind ca legea i-ar pune pe militarii si diplomatii americani la post in strainatate intr-o pozitie delicata.

Cu toate acestea, legea ar putea fi adoptata daca doua treimi dintre membrii Congresului contesta veto-ul prezidential, situatie ce ar reprezenta in infrangere pentru presedintele democrat.

Intrebat despre acest aspect, purtatorul sau de cuvant a afirmat ca Barack Obama spera in continuare sa ii convinga pe unii parlamentari de justetea pozitiei sale, lasand sa se inteleaga ca unii dintre acestia au votat legea din motive pur electorale.

Cincisprezece din cei 19 atentatori de la 11 septembrie 2001 erau cetateni sauditi, dar implicarea Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite, nu a fost demonstrata prin dovezi de necontestat, potrivit unui raport american de ancheta.

Luni, monarhiile petroliere de la Golful Persic au avertizat ca adoptarea acestei legi ar putea crea, in opinia lor, "un grav precedent".