Un luptator islamist a pledat vinovat in fata Curtii Penale Internationale, in Haga, pentru distrugerea unor mausolee din orasul Timbuktu, aflate in Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta fiind primul caz bazat pe distrugerea unor artefacte, scrie huffingtonpost.com citat de Mediafax.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi a recunoscut ca a distrus 14 dintre cele 16 mausolee ale orasului Timbuktu, precum si o moschee care dateaza din anul 1400, in timpul raidurilor islamistilor radicali, care au avut loc in 2012.

Ahmad a declarat pentru tribunalul din Tarile de Jos ca regreta "stricaciunile cauzate de actiunile sale".

In martie, Ahmad a fost acuzat de "crime de razboi pentru directionarea intentionata a atacurilor asupra monumentelor istorice si cladirilor dedicate religiei", potrivit instantei. "Atacurile deliberate impotriva proprietatilor culturale au devenit actuale arme de razboi", a declarat procuroarea CPI Fatou Bensouda.

Timbuktu a fost declarat in anii 80 patrimoniu mondial UNESCO. Distrugerea patrimoniului cultural poate fi urmarita penal ca o crima de razboi, potrivit Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale, din 1998.

Executarea recenta a instantei ar putea crea un precedent pentru alte cazuri similare, precum distrugerea orasului antic Palmyra, anul trecut, de catre Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL).