Un grup de circa 300 de migranti, plecat vineri, pe jos, din capitala sarba Belgrad, a renuntat din cauza caldurii la marsul spre Ungaria, iar cea mai mare parte dintre ei a ajuns duminica aproape de frontiera cu trenul, a informat Inaltul Comisariat pentru Refugiati (HCR), citat de AFP.

Migrantii s-au adunat duminica dimineata, venind cu trenul, in orasul sarb Subotica, situat in apropiere de frontiera ungara, si si-au continuat apoi marsul. Ei se aflau in cursul dupa-amiezii la cativa kilometri de destinatie, a precizat agentia ONU pentru refugiati pentru AFP.

Dintre cei 300 de migranti, mare parte sunt tineri afgani si pakistanezi, ceilalti fiind irakieni sau iranieni.

Ei intentionau sa transmita un mesaj Occidentului pentru a forta portile Uniunii Europene, dar au renuntat in final la marsul lor sambata seara, dupa ce au ajuns in orasul Novi Sad, situat la 70 de kilometri nord de Belgrad. Jumatate dintre ei renuntasera deja pe drum, afectati de canicula ce s-a abatut asupra regiunii.

Potrivit HCR, intre 2.500 si 2.800 de migranti se aflau in total in Serbia, duminica, in centrele de primire sau in taberele provizorii instalate in apropiere de frontiera ungara. Tara estimeaza ca are o capacitate de primire de 6-7.000 de persoane, insa autoritatile sarbe au tras recent un semnal de alarma.

Pentru a face fata afluxului de peste 100.000 de migranti care au trecut prin Serbia pana acum in acest an, politia si armata din aceasta tara au format saptamana trecuta patrule comune la granita. Peste 650.000 de persoane au trecut prin Serbia, anul trecut, in drumul lor spre UE.

Fata de 2015, cand tarile au incercat sa organizeze o trecere organizata a migrantilor, inchiderea rutei Balcanilor i-a determinat pe multi sa treaca granitele ilegal sau prin intermediul retelelor de trafic de persoane.