Fostul premier britanic David Cameron i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, inaintea referendumului din Marea Britanie, sa accepte limite in privinta libertatii de circulatie la nivelul Uniunii Europene, dar liderul de la Berlin a refuzat orice concesie, relateaza BBC News, citat de Mediafax.

David Cameron si Angela MerkelFoto: Agerpres

David Cameron a sunat-o pe Angela Merkel cu cateva zile inaintea referendumului sa ii ceara ca, alaturi de alti lideri europeni, sa emita un comunicat in care sa ofere Marii Britanii concesii in privinta libertatii de circulatie a cetatenilor UE.

Cameron spera ca Angela Merkel va transmite o declaratie comuna cu presedintele Frantei, Francois Hollande, cu seful Consiliului European, Donald Tusk, si cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. Cameron spera ca o astfel de pozitie va inclina balanta in favoarea unei decizii a alegatorilor britanici de ramanere in Uniunea Europeana. Ulterior, David Cameron a renuntat sa mai solicite o astfel de declaratie.

Oricum, cancelarul Germaniei i-a transmis lui Cameron ca nu putea face niciun compromis in privinta libertatii de circulatie, un principiu fundamental al Uniunii Europene.

La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegatorii britanici inregistrati. In total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronuntat in favoarea iesirii din UE, iar alti 16,14 milioane (48,1%) pentru ramanerea in Blocul comunitar. In contextul rezultatului referendumului, David Cameron a demisionat din functia de premier al Marii Britanii.