Acesta a fost anul in care Vladimir Putin si-a dezgolit bustul in vazul lumii. Imaginile presedintelui rus la pescuit, fara camasa, in Siberia, cu bicepsii incordati, au fost distribuite de Kremlin cu un mesaj clar: un lider dur pentru o tara nemiloasa.

In 2006, Rusia in ascensiune se afirma in principal prin pietele energetice, pretinzand preturi mai mari pentru petrolul si gazul sau si amenintand cu intreruperea livrarilor pentru cei care refuza sa plateasca. Anul acesta, Moscova si-a flexat muschii pe un front mult mai larg, provocand SUA si UE in chestiuni de la apararea cu rachete si Kosovo, la observatorii electorali, noteaza publicatia Financial Times, citata de Rador.

Aceasta abordare a generat critici sporite in UE si SUA. Dar in Rusia, doza de nationalism politic a dat rezultate foarte bune, sporindu-i popularitatea lui Putin, contribuind la triumful partidului sau in alegerile parlamentare de luna aceasta.

Liderul rus este acum bine plasat pentru a gestiona scrutinul prezidential de anul viitor, dupa nominalizarea lui Dmitri Medvedev drept succesor al sau si dupa ce l-a pus pe Medvedev sa-l numeasca pe actualul lider de la Moscova drept viitorul sau premier.

Statele Unite, umile in fata lui Putin

Putin a dat tonul la inceputul anului, prin discursul larg mediatizat de la Munchen, in care a atacat SUA, spunand: "SUA si-au depasit granitele in toate domeniile - economic, politic si umanitar - si s-au impus in fata altor state... Razboaiele locale si regionale nu s-au imputinat, numarul oamenilor care au murit nu s-a micsorat, ci a sporit. Nu vedem nici un fel de retinere - o utilizare exagerat de mare a fortei". Avand in vedere conditiile din Irak, afirmatiile lui nu erau total lipsite de temei. Dar tonul lui amintea multor observatori de retorica razboiului rece. Presedintele rus isi antagoniza si isi provoca deliberat omologii occidentali.

Cuvenitele sale au fost insotite de actiuni, notabil in domeniul securitatii militare. Kremlinul este furios in privinta planurilor Washingtonului de instalare a bazelor defensive antiracheta in Polonia si Republica Ceha. Oficialitatile ruse resping argumentele americanilor, ca rachetele - element al unui scut global impotriva statelor rau-intentionate" - nu vor fi si nici nu ar putea fi atintite impotriva Rusiei sau a rachetelor rusesti. In opinia Kremlinului, afirmatiile SUA sunt inepte, intrucat orice baza de rachete ar putea fi usor extinsa ulterior.

Oficialitatile ruse considera de asemenea planurile drept o provocare politica - o extindere a puterii occidentale in fosta sfera de influenta a Moscovei. Luna aceasta, Rusia se retrage din Tratatul privind fortele conventionale din Europa - acord ce limita desfasurarile de trupe in Europa - pe temeiul ca nu a fost ratificat de tarile occidentale.

Moscova pune de asemenea sub semnul intrebarii tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune, din 1987, care restrictioneaza stationarea rachetelor cu raza medie de actiune, pe motiv ca detinerea acestui tip de arme nu mai este doar prerogativul SUA si al Rusiei.

Disputele sunt in stadiu incipient, dar ar putea complica discutiile referitoare la un acord si mai semnificativ - tratatul Start, care controleaza armamentele cu raza lunga de actiune si care expira anul viitor.

Oficialitatile ruse argumenteaza ca actiunile lor nu sunt deloc neintemeiate, adaugand ca Washingtonul a fost cel care a abrogat primul tratatul de control al armamentelor, in 2001 cand s-a retras din Tratatul antibalistic din 1972 pentru a putea dezvolta scutul antiracheta.

Independenta Kosovo, impiedicata de opozitia Rusiei

Disputa rachetelor a luat amploare in paralel cu alte disensiuni est-vest, in special cea privind Kosovo, unde conflictul diplomatic atinge scadenta. Moscova si-a sustinut aliatul traditional, Serbia, si a sprijinit Belgradul in refuzul de a accepta independenta Kosovo.

Rusia a impiedicat, in vara, initiativa in fruntea careia se aflau SUA de a obtine aprobarea ONU pentru planul referitor la independenta si a promis sa-si mentina veto-ul.

Rezultatul probabil este declararea unilaterala a independentei de catre Kosovo, sustinut de SUA si de majoritatea membrilor UE, desi nu de intreaga Uniune. Rusia raspunde incurajandu-i pe separatistii din teritoriile georgiene Abhazia si Osetia de Sud si din Moldova. Dar nu este inca limpede cat de departe este dispusa sa mearga Moscova.

Dispute intre vecini

Rusia este de asemenea implicata in disputele cu vecinii sai, in special cu Estonia unde mutarea inabila a monumentului de razboi din perioada sovietica a provocat demonstratiile etnicilor rusi, un val de proteste ale Moscovei si atacuri cibernetice asupra website-urilor guvernului eston.

Georgia a acuzat Rusia de interferenta in afacerile sale, inclusiv de un presupus atac cu racheta asupra unui avanpost oficial. In Ucraina, asistenti ai presedintelui prooccidental Victor Iuscenko s-au plans de sustinerea politica ruseasca pentru partidele separatiste.

Intre timp, oficialitatile de la Kremlin si-au urmarit fara scrupule scopul intern principal - de a ramane la putere dupa viitoarele alegeri prezidentiale din martie. Rusia a respins criticile internationale la adresa alegerilor parlamentare si a lipsei de acces pentru monitorii OSCE. Putin l-a numit pe Medvedev, presedintele Gazprom si prim-vicepremier, succesorul sau desemnat. Dl Medvedev, un liberal relativ prooccidental care isi datoreaza cea mai mare parte a carierei sale Putin, are o imagine favorabila in randul investitorilor.

Dar sustinerea taciturnului avocat este apreciata de asemenea drept o dovada a determinarii dlui Putin de a pastra parghiile puterii, dupa retragerea sa. Medvedev a confirmat mai mult sau mai putin acest lucru, declarand ca il va numi pe dl Putin in calitate de premier daca, asa cum pare sigur, el va fi ales presedinte, pentru a asigura continuitatea politica si economica.