Liderul laburistilor britanici Jeremy Corbyn a obtinut marti o victorie cruciala contra oponentilor din tabara sa dupa decizia comitetului executiv al partidului de a-l autoriza sa se prezinte automat la noile alegeri pentru conducerea Partidului Laburist, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In mod concret, aceasta decizie inseamna ca Jeremy Corbyn nu va avea nevoie sa obtina sprijinul din partea a 20% dintre parlamentarii laburisti de la Londra si din Parlamentul European pentru a concura, ceea ce ar putea fi complicat in timp ce liderul laburist este contestat de majoritatea propriilor parlamentari.

Dupa cateva ore de discutii intense la sediul din Londra al Partidului Laburist, principalul partid de opozitie din Marea Britanie, membrii comitetului executiv au votat cu 18 voturi pentru si 14 impotriva in favoarea candidaturii automate a lui Jeremy Corbyn.

Acesta din urma "a salutat" decizia comitetului si a promis sa faca o campanie legata de "toate subiectele care conteaza" pentru a fi reales in fruntea partidului.

Ales triumfator in septembrie, Corbyn nu a reusit niciodata sa se impuna in fata majoritatii cadrelor de partid, care il considera ca este prea mult spre stanga si incapabil de a castiga alegerile parlamentare.

Criticile s-au intensificat dupa votul pentru Brexit la 23 iunie, cu o motiune de cenzura a 172 de deputati laburisti si demisia a doua treimi din cabinetul sau fantoma, aminteste France Presse.

Luni, parlamentara Angela Eagle a anuntat oficial ca se va prezenta contra lui Jeremy Corbyn pentru a-i succeda la sefia principalului partid de opozitie.