Guvernul italian a decis sa renunte la decretul de lege care permite expulzarea cetatenilor comunitari, adoptat in noiembrie, la scurta vreme dupa uciderea Giovannei Reggiani, crima pentru care este suspectat un tigan roman, relateaza agentia ANSA, citata de NewsIn.

Executivul a decis sa renunte la document pentru ca nu mai este timp sa fie revizuit si adoptat in Parlamentul de la Roma inainte de expirarea termenului legal, stabilit pentru 31 decembrie 2007.

Hotararea a fost anuntata oficial miercuri dimineata de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Vannino Chiti.

Potrivit unor surse, guvernul va inlocui decretul de siguranta cu un alt text, care va contine normele esentiale.

ANSA precizeaza ca Presedintia a anuntat ca va studia documentul, in special partile din decret legate de normele antidiscriminare. Stanga radicala si moderatii au avut numeroase discutii legate de aceste norme.

Decretul de lege privind expulzarea cetatenilor comunitari a intrat in vigoare la 2 noiembrie, dupa adoptarea sa in Consiliul de Ministri, dar avea nevoie de aprobarea ambelor Camere ale Parlamentului.

El a fost adoptat de guvernul de la Roma in urma presiunilor primarului Romei, Walter Veltroni, dupa agresarea mortala a unei italience, la sfarsitul lunii octombrie. De crima a fost acuzat un tigan roman, Romulus Mailat.

Potrivit decretului, un judecator poate aproba si semna un ordin de expulzare a unui imigrant considerat o amenintare la siguranta publica in lipsa unui proces.

Inainte de adoptarea acestei masuri, cetatenii comunitari puteau fi expulzati in tarile lor de origine doar daca reprezentau o amenintare la adresa statului.

Numeroase organizatii pentru apararea drepturilor omului au criticat masurile adoptate de cabinetul de la Roma.