Jeremy Corbyn, liderul principalei formatiuni politice de opozitie din Marea Britanie, Partidul Laburist, a afirmat sambata ca va rezista oricarei incercari de inlaturare a sa de la conducerea laburistilor dupa ce regatul a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, politicianul invocand sprijinul puternic de care el se bucura in randul membrilor partidului, relateaza Reuters si Agerpres.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

Corbyn a fost criticat de catre unii deputati laburisti, care au afirmat ca el nu a facut campanie destul de puternica in sprijinul mentinerii regatului in UE si ca nu a reusit sa convinga milioane de alegatori din fief-urile laburiste pentru a sustine tabara "Remain".

La cateva ore dupa votul de 52% pentru Brexit, care a provocat agitatie pe pietele financiare si in lumea politica de pe glob, doi deputati laburisti au prezentat o motiune de neincredere in cazul lui Corbyn, iar altii i-au cerut demisia.

In primul sau discurs dupa referendum, Corbyn a afirmat ca va rezista apelurilor de a demisiona, subliniind mandatul larg cu care a fost investit la conducerea partidului anul trecut, cand a obtinut victoria pe valul unui sprijin fata de agenda sa politica de stanga.

"Sunt total surprins de faptul ca, in ultimele 24 de ore, 140.000 de persoane au spus ca nu doresc ca Partidul Laburist sa piarda timpul in urmatoarele doua luni cu dezbaterea privind leadership-ul", a declarat Corbyn, mentionand o petitie online in care se face apel la el sa ramana in functia de lider al Partidului Laburist.

Se estimeaza ca aproximativ o treime din electoratul laburist a sustinut iesirea Marii Britanii din UE la referendumul de joi, multi dintre ei provenind din zonele traditionale ale clasei muncitoare, si principala lor preocupare fiind cea legata de imigratie.

Reactionand la criticile din partea colegilor sai laburisti ca nu a raspuns unor astfel de preocupari, Corbyn a afirmat ca este nevoie de un dialog national privind imigratia pentru a se ajunge la noi reglementari. "Nu putem ocoli subiectul privind imigratia. Ea este in mod clar un factor. Trebuie sa lansam o dezbatere deschisa si onesta", a spus liderul laburist.