Spatiul Schengen se va extinde substantial incepand de vineri, 21 decembrie, cand noua tari, dintre care opt est-europene, vor implementa acordul de libera circulatie, relateaza AFP. Uniunea Europeana definitiveaza caderea Cortinei de Fier, permitand astfel cetatenilor sai sa se deplaseze in 24 de tari fara a fi supusi controalelor la frontiere.

Dupa doi ani de eforturi, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Malta au indeplinit cele doua conditii necesare pentru suprimarea controalelor la frontierele interne.

Prima era o evaluare pozitiva a securitatii la frontierele lor terestre, maritime si aeriene ce devin frontierele exterioare ale spatiului Schengen. A doua conditie era conectarea fortelor lor de securitate la Sistemul de Informatii Schengen (SIS), baza informatica in care se afla date referitoare la persoane cautate, disparute sau care au interdictie de sejur, dar si la obiecte furate.

Mai multe festivitati vor marca momentul, cele mai importante fiind organizate in localitatile Zittau, Bogatynia and Hradek nad Nisou, unde se intalnesc granitele dintre Germania, Polonia si Cehia.

Din spatiul Schengen, creat prin semnarea in 1985, in satul luxemburghez omonim, a unui acord intre Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Franta, fac parte in prezent 13 state membre ale UE plus Norvegia si Islanda. Desi membre ale Uniunii, alte doua state, Marea Britanie si Irlanda, au ales sa ramana in afara acestei zone.