Presedintele american, Barack Obama, a afirmat joi la Orlando, scena unui sangeros atac armat comis la sfarsitul saptamanii trecuta, ca dezbaterea privind armele de foc in Statele Unite trebuie "sa se schimbe", informeaza AFP, citeaza Agerpres.

"Putem impiedica tragediile. Putem salva vieti", a declarat seful statului la finalul unei intalniri cu familiile victimelor a caror durere este, dupa cum a spus, "de nedescris".

"Daca nu actionam, vom vedea alte masacre ca acesta", a avertizat el. "Acest familii fac parte din familia americana (...) Si inimile noastre sunt frante", a continuat Barack Obama.

Atentatul, care a facut 49 de morti si 53 de raniti si este cel mai grav din Statele Unite dupa 11 septembrie 2001, a fost comis de un american de origine afgana, Omar Mateen, care a fost ucis in cursul unui schimb de focuri cu politia.

Subliniind ca persoanele in doliu pe care le-a intalnit nu sunt interesate de "luptele politice", presedintele SUA a adaugat: "Nici eu! Dezbaterea trebuie sa se schimbe!".

"Cei care apara accesul facil la pustile de asalt ar trebui sa intalneasca aceste familii", a mai spus Barack Obama, inainte de a lansa un apel senatorilor "sa se arate la inaltimea situatiei".

Tabara democrata a obtinut o mica victorie joi dimineata, dupa 14 ore de obstructie parlamentara, Senatul fiind obligat sa ia in discutie un proiect de lege care limiteaza accesul la arme suspectilor de terorism.

Initiativa legislativa prevede sa interzica persoanelor care sunt pe o lista de supraveghere antiterorista ori pe o lista de interdictie de zbor sa cumpere arme de foc.

O masura similara a esuat in decembrie in Camera superioara a Congresului SUA, unde republicanii, majoritari, au votat impotriva.

Mai devreme, presedintele Barack Obama si vicepresedintele Joe Biden au depus 49 de flori in fata unui mic memorial improvizat unde persoane anonime au adus cu incepere de duminica seara drapele, baloane, desene, mesaje scrise si flori.