Natiunile Unite sunt ingrijorate pentru soarta a 300-400 de familii irakiene care ar putea servi ca scut uman gruparii Statul Islamic (SI) in orasul Fallujah (centru), pe care fortele guvernului de la Bagdad incearca de o saptamana sa il cucereasca din mainile jihadistilor, relateaza AFP, citeaza Agerpres.

Responsabili ai ONU au primit "informatii credibile potrivit carora mai multe familii sunt concentrate in centrul orasului de catre Daech (acronimul arab pentru Stat Islamic) si nu au voie sa paraseasca locurile de adunare", a declarat presei emisarul adjunct al ONU pentru Irak, Lise Grande.

"Asta da de inteles ca Daech ar putea sa le utilizeze ori sa aiba intentia de a le utiliza ca scuturi umane", a adaugat ea.

Aceste familii "sunt in mare pericol daca are loc o confruntare militara", a avertizat Lise Grande.

Armata irakiana a inceput luni sa patrunda in Fallujah, localitate situata la 50 de kilometri vest de Bagdad si controlata din ianuarie 2014 de jihadistii din SI. Marti a intampinat insa o puternica rezistenta din partea gruparii SI in inaintarea spre centrul orasului, unde soarta a zeci de mii de civili blocati provoaca o vie ingrijorare.

Natiunile Unite au exprimat ingrijorarea guvernului irakian care si-a incetinit operatiunile pentru a proteja familiile prinse in capcana.

Guvernul de la Bagdad este "foarte constient" de necesitatea de a proteja civilii in timpul asaltului, potrivit emisarului ONU, iar "operatiunile avanseaza mai lent".

Aproape 5.000 de persoane au reusit sa fuga din oras, unde se mai afla inca 50.000 de locuitori, a facut cunoscut Lise Grande. Multi dintre cei care au fugit din Fallujah au mers pe jos ore intregi si au fost uneori tinta gloantelor, a adaugat ea.

Fallujah si Mosul, capitala provinciei Ninive - situata la nord-, sunt cele mai mari doua orase aflate sub controlul SI.