Adunarea parlamentara a NATO a cerut luni aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda la o "amenintare potentiala" a Rusiei impotriva unuia dintre ei, la capatul unei sesiuni de trei zile care a avut loc la Tirana, scrie AFP.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Provocarea provenita din Rusia este reala si serioasa", a declarat americanul Michael Turner, presedintele Adunarii care reuneste circa 250 de parlamentari din cele 28 de tari membre ale Aliantei.

Declaratia adoptata unanim deplange "folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare a aliatilor" din NATO.

In aceste circumstante, NATO "nu are de ales decat sa ia in considerare eventualitatea unei actiuni agresive a Rusiei impotriva unui membru al Aliantei drept o amenintare potentiala si sa adopte raspunsuri adaptate si proportionale", adauga declaratia.

Documentul cere aliatilor sa "furnizeze garantii" tarilor membre, in special cele situate in estul zonei NATO, care isi considera amenintata siguranta.

NATO a intrerupt toate aspectele practice ale cooperarii cu Rusia dupa anexarea Crimeii de catre Rusia si din cauza sustinerii pe care Moscova o acorda separatistilor din estul Ucrainei, dar Alianta a anuntat ca va avea discutii cu Rusia inaintea summitului NATO din 8 - 9 iulie, la Varsovia.

In aprilie, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit pentru prima oara din iunie 2014 dar discutiile s-au soldat cu "grave dezacorduri" in ceea ce priveste Ucraina si alte subiecte, desi secretarul general al Aliantei Jens Stoltenberg afirma atunci ca schimbul de informatii a fost "fructuos".

NATO a procedat la o intarire militara pe flancul sau si a luat masuri pentru a spori rapiditatea amplasarii fortelor in cazul repetarii unei crize similare cu cea din Ucraina.

Dar Rusia afirma ca intarirea prezentei trupelor NATO cu echipamente de lupta in Europa de Est reprezinta o amenintare pentru securitatea sa.

Adunarea parlamentara a NATO spune insa ca Alianta studiaza modalitatile de "reducere a tensiunilor" cu Rusia abordand in acelasi timp "incalcarile inacceptabile de catre Rusia a normelor internationale".