Partidul unic aflat la putere in Coreea de nord a decis duminica, in cadrul primului Congres al formatiunii organizat in ultimii 36 de ani, sa continue sa isi dezvolte arsenalul nuclear, despre care spune ca este destinat auto-apararii tarii, "atat in cantitate cat si in calitate", a anuntat agentia de presa de stat din Coreea de nord, KCNA, citata de Reuters.

Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Decizia a fost adoptata de Comitetul Central al partidului in cea de-a treia zi a congresului.

Coreea de Nord a desfasurat o serie de teste militare, inclusiv trei lansari esuate de rachete cu raza intermediara, in timpul pregatirilor pentru Congresul Partidului Muncitorilor care a incepeut vineri la Phenian.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un cauta intr-un mod agresiv sa dezvolte arme nucleare, iar specialistii s-au temut ca Phenianul si-ar fi putut dori un test reusit in saptamana congresului.

Ministrul apararii din Sud, Han-Min-koo, afirmase ca al cincilea test nuclear al Phenianului ar putea avea loc inainte sau in timpul deschiderii congresului.

La congres, unde au fost invitate si institutii media straine, multa lume se asteapta ca dictatorul coreean sa-si declare tara "natiune cu arme nucleare" si sa adopte oficial politica sa "byongjin", de urmarire simultana a dezvoltarii economice si a capacitatilor militare.

Aceasta vine dupa politica Songun (intai armata) a tatalui sau si dupa politica Juche a bunicului sau, o ideologie nord-coreeana ce combina marxismul cu nationalismul extrem.

Nivelul de securitatea a fost ridicata in Coreea de Nord in timpul desfasurarii congresului, iar nuntile si inmormantarile au fost interzise.