Serbia condamna decizia Uniunii Europene de a trimite "o misiune civila si de sustinere" in provincia separatista Kosovo, pe motiv ca astfel s-ar crea "un stat-marioneta" pe teritoriul sarb, a declarat seful guvernului de la Belgrad, Vojislav Kostunica, citat de Reuters. De asemenea, Kostunica a adaugat ca Serbia a respins oferta UE de integrare rapida in spatiul comunitar, catalogand-o drept "o insulta" la adresa tarii sale.

"Este inacceptabil sa se vorbeasca despre Kosovo, o provincie a Serbiei, ca despre un viitor stat. Este o insulta la adresa Serbiei sa oferi recompensa integrarii rapide in UE, in schimbul acordului sau pentru violenta", a declarat Kostunica.

Premierul portughez Jose Socrates, a carui tara asigura presedintia UE, a anuntat vineri ca reprezentantii Uniunii au luat "decizia politica" de a trimite in Kosovo o misiune civila de supraveghere, in conditiile in care o declaratie unilaterala a independentei provinciei sarbe, cu populatie majoritar albaneza, este probabil sa survina la inceputul anului 2008.

Ministrul luxemburghez Jean Asselborn a anuntat dupa summit ca misiunea va fi desfasurata la scurt timp dupa Craciun.