Presedintele francez Francois Hollande a salutat marti "misiunea periculoasa dar obligatorie impotriva terorismului" a militarilor francezi care lanseaza plecand din Iordania lovituri aeriene asupra pozitiilor Stat Islamic (SI) din Siria si Irak, relateaza AFP.

"Vreau sa va arat sustinerea mea si sa va impartasesc recunostinta natiunii pentru misiunea pe care o realizati", a declarat Francois Hollande in fata militarilor francezi angajati in cadrul operatiunii Shammal, in baza aeriana iordaniana Printul Hassan, la o suta de km nord-est de Amman.

Inainte de interventia sa, presedintele francez a avut o intrevedere pe pista de aterizare cu echipajele a doua avioane Mirage care reveneau dintr-o misiune. Din noiembrie 2014, din baza Printul Hassan decoleaza avioanele Mirage franceze pentru a bombarda obiective ale gruparii SI in Siria si Irak in cadrul campaniei coalitiei conduse de SUA. "Pana in prezent aproape 4.000 de zboruri franceze au fost efectuate in Irak si Siria in cadrul operatiunii Shammal", a dezvaluit Hollande, subliniind ca acestea au participat la regresul fortelor SI care au pierdut "25 pana la 30%, poate mai mult" din teritoriile cucerite.

"Am lovit structuri ale SI si i-am redus capacitatile de actiune", a adaugat Hollande, elogiind echipajele franceze "pentru sangele lor rece si profesionalismul lor". Cu acelasi prilej, seful statului francez a adus un omagiu si iordanienilor, aflati "in prima linie impotriva DAESH" (acronimul arab al SI). Dar "actiunea militara nu este de ajuns", a spus presedintele francez, punand accentul pe necesitatea identificarii unei solutii politice.

"Aceasta este miza negocierilor intersiriene", a spus el, referindu-se la negocierile de pace de la Geneva, care au primit o lovitura dupa anuntul opozitiei ca isi suspenda participarea "oficiala". Potrivit lui Hollande, opozitia siriana "a aratat ca este constructiva". "Incalcarile armistitiului nu vin de la ea, ci din partea regimului" lui Bashar al-Assad, a mai spus el.