Presedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a cerut miercuri, in fata secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia sa-si retraga "imediat" trupele din teritoriul Nagorno-Karabah disputat intre cele doua tari si pentru care Washingtonul cauta sa gaseasca o solutie de ani de zile, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Presedintele Aliev, contestat in tara sa de ONG-uri de aparare a drepturilor omului pentru modul autoritar de conducere, a fost primit de John Kerry la Departamentul de Stat, pe marginea unui summit international asupra securitatii nucleare, organizat de presedintele Barack Obama joi si vineri.

"Suntem recunoscatori guvernului Statelor Unite pentru eforturile sale de a gasi o cale de a rezolva lungul conflict intre Armenia si Azerbaidjan", a salutat Aliev in fata presei, alaturi de Kerry.

"Conflictul trebuie rezolvat pe baza unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU cerand retragerea imediata si neconditionata a trupelor armene din teritoriile noastre", a cerut seful statului azer.

Seful diplomatiei americane, al carui minister lucreaza de ani de zile asupra acestui dosar, a cerut de asemenea "o rezolvare finala a conflictului inghetat din Nagorno-Karabah care trebuie sa fie o solutie negociata".

Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah.

Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994. In ciuda semnarii unei incetari a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat si ciocniri armate au loc in mod regulat, aminteste France Presse.