Rusia va depune eforturi in vederea deminarii orasului sirian antic Palmira, recucerit de catre fortele guvernamentale siriene de la jihadisti din cadrul Statului Islamic (SI), i-a spus presedintele rus Vladimir Putin directoarei UNESCO Irina Bokova, relateaza AP, citata de Mediafax.

PalmyraFoto: Captura YouTube

Kremlinul a anuntat duminica intr-un comunicat ca Putin a discutat la telefon cu Bokova, careia i-a promis un "maximum de asistenta" in deminarea orasului.

Jihadistii au provocat pagube semnificative la Palmira, unde au distrus numeroase monumente, inclusiv Templul lui Baal, un monument elenistic vechi de 2.000 de ani.

Bokova a subliniat ca "eliberarea Palmirei are o mare importanta pentru lumea culturii", potrivit Kremlinului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat recucerirea orasului de catre fortele guvernamentale. "Teroristii extremisti nu doar ca au ucis oameni cu brutalitate, ci au distrus civilizatii umane", a declarat el duminica, intr-o conferinta de presa, la Amman, capitala Iordaniei.

Suntem "incurajati si norocosi" ca trupele siriene au recucerit Palmira, a spus el, adaugand ca a incurajat Guvernul sirian "nu doar sa apreze, ci sa incerece sa restaureze" situl.

Putin l-a felicitat pe presedintele sirian Bashar al-Assad pentru recucerirea orasului antic, a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului.

Intr-o convorbire telefonica, el "a subliniat importanta protejarii acestui sit istoric unic pentru lumea culturii", a declarat Dmitri Peskov, citat de agentiile ruse.

"Putin a subliniat din nou ca, in pofida retragerii celei mai mari parti a contingentului rus din Siria, fortele armate ruse vor continua sa ajute autoritatile siriene in eforturile antieroriste si in eliberarea patriei de grupari extremiste", a adaugat Peskov.

Fortele guvernamentale au lansat o ofensiva, in urma cu aproape trei saptamani, in vederea recuceririi asezarii, una dintre cele mai frecventate destinatii turistice din Siria inainte de razboi. SI a preluat controlul asupra ei in mai.

Presa siriana si un ONG au anuntat duminica recucerirea orasului de catre forte siriene sustinute de atacuri aeriene ruse.

Televiziunile rusesti au prezentat vineri imagini aeriene din Palmyra.