Armata siriana a preluat vineri controlul asupra orasului antic Palmyra, care fusese cucerit in urma cu un an de gruparea jihadista Stat Islamic, a anuntat o sursa militara, citata de televiziunea de stat, transmite AFP.

PalmyraFoto: Captura YouTube

"Fortele nostre armate, in coordonare cu (militiile) Fortelor de aparare nationala, au preluat controlul asupra orasului antic Palmyra, dupa ce a provocat pierderi grele teroristilor din DAESH (acronimul arab al SI)", a afirmat aceasta sursa militara.

SI cucerise acest oras in 23 mai 2015 si a inlatat pe castelul din oras steagul sau. Castelul a fost construit de mameluci in secolul XIII pe o colina care domina orasul antic.

Recucerirea orasului permite regimului sa progreseze in est in desertul sirian spre granita cu Irakul, controlata de jihadisti.

De cealalta parte a granitei, armata irakiana, sustinuta de o coalitie de militii si de aviatia coalitiei internationale condusa de Statele Unite, a lansat joi o ofensiva pentru a prelua de la Statul Islamic Mosulul, al doilea oras al tarii (nord).

Televiziunile rusesti au prezentat vineri imagini aeriene din Palmyra.