Ministrii de interne si cei ai justitiei din tarile membre ale Uniunii Europene s-au angajat - joi, in cursul unei reuniuni extraordinare organizate la Bruxelles - sa-si amelioreze schimbul de informatii asupra terorismului, ca urmare a deficientelor in domeniu constatate dupa recentele atentate in capitala belgiana, informeaza AFP, citata de Agerpres.

'Alimentarea sistematica, utilizarea coerenta si interoperabilitatea bazelor de date europene si internationale in domeniul securitatii, al deplasarilor si migratiilor trebuie sa cresca de urgenta', au conchis ei intr-un comunicat comun.

Reuniunea ministeriala, organizata dupa doua zile de la atentatele din Bruxelles, este 'o ocazie pentru a face sa lucreze mai bine intre ele serviciile de informatii', a lansat vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Nicio masura noua nu a fost anuntata totusi in cadrul acestei reuniuni care s-a desfasurat la cateva sute de metri de statia de metrou in care un atentator sinucigas isi detonase incarcatura exploziva marti.

Statele membre s-au angajat sa accelereze aplicarea masurilor decise deja, in special impotriva documentelor false de identitate, utilizate masiv de gruparea Statul Islamic si de retelele jihadiste, precum si impotriva finantarii terorismului.

Ministrii au insistat ca Parlamentul European sa adopte rapid Registrul European al datelor pasagerilor aerieni (PNR), despre care se discuta de mai multi ani, desi este considerat un instrument indispensabil in lupta impotriva terorismului

Documentul urma sa fie adoptat in luna martie de eurodeputati, dar votul a fost amanat, unele grupuri de parlamentari exprimandu-si dorinta ca el sa fie adoptat in acelasi timp cu un text referitor la protectia datelor personale.

'Ne ia prea mult timp pentru a aplica deciziile pe care le adoptam', a subliniat ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, cerand celorlalte tari sa-si adapteze 'rapid aeroporturile' pentru controale sistematice la frontierele exterioare ale spatiului Schengen, care ii vor putea viza in viitor si pe cetatenii din spatiul Schengen.

'Avem nevoie urgent de o definitie comuna a suspectilor de terorism' pentru a alimenta in mod uniform bazele de date, a pledat ministrul de interne german Thomas de Maiziere.

'Ceva trebuie sa se schimbe', a lansat la randul sau comisarul european Dimitris Avramopoulos, iritat de lentoarea statelor membre in aplicarea masurilor deja decise. 'Cetatenii se tem si au obosit', a avertizat el.

Ministrul belgian al justitiei, Koen Geens, a estimat insa ca datele problemei s-au schimbat. 'Ne indreptam intr-adevar foarte repede spre o lupta integrata impotriva terorismului', si-a exprimat el satisfactia.

'Cel putin trei colegi (ministri) au venit astazi la mine pentru a-mi spune, ca urmare a atentatelor de la Bruxelles, ca ei au informatii foarte importante sa-mi comunice', a precizat el pentru a-si ilustra afirmatia, dar fara a intra in detalii.