Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei sa inceapa retragerea celei mai mari parti a fortelor ruse din Siria, afirmand ca interventia militara rusa si-a atins in mare obiectivele, transmite Reuters. Miscarea-surpriza anuntata de Putin vine dupa ce armata rusa a lasat in urma victime civile, atacuri sustinute impotriva militantilor anti-Assad si a pus Moscova la masa tratativelor cu Occidentul privind soarta regimului sirian. Din punctul de vedere al Europei, implicarea Rusiei in razboi a avut un efect catastrofal: sute de mii de sirieni au fugit din calea razboiului inspre UE, declansand o criza fara precedent.

HotNews.roFoto: Hotnews

De notat ca Rusia nu isi retrage toate fortele militare din Siriau. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a anuntat ca baza aeriana de Hmeimim si baza navala de la Tartus (singura baza militara ruseasca la Mediterana) vor ramane operationale.

Reamintim ca Rusia s-a pozitionat inca din 2011 impotriva inlaturarii regimului criminal al lui Bashar al Assad de la conducerea tarii, in ciuda faptului ca presedintele sirian a inceput un razboi impotriva propriului popor. Rusia a profitat de esecul coalitiei occidentale in lupta impotriva organizatiei teroriste ISIS si, in septembrie 2015, la cererea lui Assad, si-a trimis unitati militare aviatice cu scopul declarat de a participa la distrugerea ISIS. Doar ca rezultatele din teren au fost cu totul altele: aviatia rusa a atacat pozitiile militantilor anti-Assad, dar si obiective civile, intarind pozitia dictatorului sirian si grabind exodul populatiei civile.

"Scopul a fost atins", a declarat Putin luni in legatura cu operatiunile militare din Siria. Unul dintre scopurile Rusiei a fost sa revina la masa negocierilor cu Occidentul, dupa ostracizarea cauzata de anexarea ilegala a Crimeei si declansarea razboiului din Ucraina. Si scopul a fost atins: negocierile de pace de la Geneva intre participantii la razboiul sirian sunt organizate acum de SUA impreuna cu Siria. Iar Assad a ramas la putere, asa cum Putin ii garantase inca din 2011.

Acum, Siria este in ruine, iar o rezolvare a conflictului intern e la fel de indepartata ca in urma cu un an. Diferenta e ca Rusia este un actor principal in negocierile de pace.

Putin a precizat, in cadrul unei intalniri avute la Kremlin cu ministrii rusi ai Apararii si Afacerilor Externe, ca retragerea ar trebui sa inceapa de marti.

El a ordonat de asemenea ca Rusia sa-si intensifice rolul avut in procesul de pace, pentru a se pune capat conflictului din Siria.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a precizat ca Putin l-a sunat pe presedintele sirian Bashar al-Assad pentru a-l informa despre decizia Rusiei.

Potrivit AFP, Assad este de acord cu decizia lui Putin de a retrage fortele ruse din Siria.

Decizia Rusiei a fost anuntata in aceeasi zi in care ONU a mediat negocierile dintre partile aflate in conflict in Siria, discutii ce au fost reluate la Geneva.

"Munca eficace a militarilor nostri a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace", a spus Putin.

"Cred ca sarcina ce le-a fost incredintata Ministerului Apararii si fortelor armate ruse a fost, per total, indeplinita. Cu participarea armatei ruse... fortele armate siriene si fortele patriotice siriene au putut sa obtina o revenire esentiala in lupta impotriva terorismului international si au luat initiativa in aproape toate privintele", a continuat presedintele rus.

"Prin urmare, ii ordon ministrului Apararii ca, de maine, sa inceapa retragerea majoritatii contingentului nostru militar din Republica Araba Siriana", afirmat Putin.

Rusia a lansat in octombrie 2015 operatiuni militare in Siria, in principal raiduri aeriane, pentru sustinerea Administratiei Bashar al-Assad, aminteste Mediafax. Moscova sustine ca a vizat exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, desi Occidentul a denuntat raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de incepere a retragerii efectivelor a fost luata la doar doua saptamani de la intrarea in vigoare a unui armistitiu in Siria.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 270.000 de morti.