Prima intalnire dintre Papa Francisc, conducatorul Bisericii Catolice, si Patriarhul rus Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a avut loc vineri seara, pe "teren neutru", pe aeroportul din Havana, Cuba, dupa cum a comentat presa internationala. Intalnirea privata a celor doi lideri religiosi, care s-au imbratisat la inceputul intrevederii, a durat doua ore, timp in care cei doi au pledat pentru unitatea crestinilor si intensificarea legaturilor dintre cele doua biserici - catolica si ortodoxa. La finalul intalnirii, Papa Francisc si Patriarhul Kiril au prezentat o declaratie comuna, una dintre concluziile acesteia fiind "Impreuna pentru pace, viata, familie si impotriva terorismului", relateaza cotidianul italian La Stampa.

Intalnire istorica Foto: Captura Youtube.com

Cei doi lideri crestini s-au imbratisat in debutul intalnirii, iar Papa Francisc i-a spus Patriarhului Kiril: "Draga frate, in sfarsit!". De asemenea, suveranul pontif a repetat de mai multe ori "Suntem frati", potrivit AFP.

In declaratia comuna, cei doi lideri religiosi pledeaza pentru incetarea conflictului separatist din estul Ucrainei si a persecutiilor care vizeaza crestinii din Orientul Mijlociu si impotriva inegalitatilor economice din lume, care favorizeaza migratia pe criterii economice.

De asemenea, Papa Francisc si Patriarhul Kiril cer comunitatii internationale "sa puna capat violentei si terorismului" in Siria si Irak, sa contribuie la pacea in regiune si sa furnizeze ajutor umanitar.

"Cele doua Biserici pot coopera pentru a proteja crestinii din intreaga lume", a afirmat Patriarhul Kiril.

Intalnirea celor doi este prima din istorie dintre un papa catolic si un patriarh rus si este vazuta ca un posibil pas spre vindecarea unui rupturi de un milieniu dintre ramura occidentala si cea estica a crestinismului, care s-au despartit prin Marea Schisma din 1054.

Papa Francisc a inceput o vizita de 5 zile in Mexic dupa intalnirea istorica de la Havana cu Patriarhul Kiril. Mii de credinciosi au salutat sosirea Papei Francisc in Mexic.

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto si sotia sa l-au intampinat pe suveranul pontif pe aeroport.