Donald Trump, magnatul american si candidatul republican pentru nominalizarea partidului sau la alegerile prezidentiale din SUA, a declarat sambata seara ca, daca ar ajunge presedinte, nu doar ca ar reintroduce tortura prin simularea inecului pentru suspectii de terorism, ci ar aplica tehnici "mult mai rele", relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"As reintroduce waterboarding-ul (simularea inecului) si un infern mult mai rau decat acesta", a spus Trump, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema la dezbaterea televizata cu ceilalti candidati republicani, organizata de postul ABC in Manchester (statul New Hampshire).

De altfel, intr-un interviu acordat in noiembrie trecut, Trump a declarat ca, daca ar ajunge presedinte, ar restabili aceasta metoda de tortura, utilizata de administratia republicana a lui George W. Bush pentru a obtine informatii de la suspectii detinuti in urma atentatelor din 11 septembrie 2001 si care a fost interzisa de actualul presedinte, democratul Barack Obama, la scurt timp dupa venirea sa la putere, in 2009.

La randul sau, senatorul Ted Cruz a declarat in timpul dezbaterii ca, potrivit definitiei "general recunoscute" a torturii, simularea inecului nu poate fi incadrata in aceasta categorie. Totusi, Cruz a vrut sa se delimiteze de Trump si a spus ca, daca ar ajunge la Casa Alba, nu ar fi partizanul "folosirii generalizate" a acestei tehnici.

La polul opus, fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, fratele fostului presedinte George W. Bush, a amintit ca aceasta practica a fost interzisa si ca mentinerea acestei interdictii este cat se poate de potrivita.

La randul sau, senatorul Marco Rubio l-a criticat pe Obama pentru incercarile acestuia de a inchide inchisoarea de la Guantanamo, din Cuba, si infiintata tot de administratia George W. Bush. "Ar trebui sa bagam oameni la Guantanamo, nu s-o golim", a explicat Rubio.