Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a facut mai multe incercari de a-l contacta telefonic pe omologul sau rus Vladimir Putin, dar fara succes, a indicat un purtator de cuvant al liderului de la Ankara, Ibrahim Kalin, citat sambata de agentia de presa RIA Novosti, scrie Agerpres.

Putin si ErdoganFoto: AGERPRES

Relatiile dintre Rusia si Turcia traverseaza o criza adanca dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie 2015 de aviatia turca la frontiera cu Siria.

Presedintele rus Vladimir Putin a catalogat gestul Turciei drept "o lovitura de cutit in spate" din partea "complicelor teroristilor". Dupa acest incident, Putin a semnat un decret privind masuri pentru asigurarea securitatii nationale, incluzand si masuri economice speciale impotriva Turciei.

"Rusia a incalcat, din nou, la 29 ianuarie, spatiul aerian al Turciei. Dupa aceasta, presedintele Erdogan a incercat sa-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar partea rusa nu reactioneaza", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui turc intr-o declaratie pentru agentia de presa Anadolu.

Ministerul turc de Externe anuntase anterior ca un bombardier Su-34 al fortelor aeriene ruse angajate in campania de lovituri in Siria a incalcat spatiul aerian al Turciei.

Purtatorul de cuvant al armatei ruse, Igor Konashenkov, a infirmat orice presupusa violare a spatiului aerian turc de catre un avion rusesc, calificand acuzatiile Ankarei drept "propaganda nefondata". Potrivit acestuia, nici sistemele de aparare antiaeriana rusesti din Siria si nici radarele siriene nu au detectat vreo incalcare a frontierei dintre Siria si Turcia.

Cu toate acestea, SUA au confirmat ca un avion de lupta rusesc violase spatiul aerian al Turciei si, implicit, al NATO in data de 29 ianuarie.

"Confirmam ca un avion de lupta rusesc a violat spatiul aerian al Turciei si al NATO in 29 ianuarie. Nu avem nicio indoiala asupra faptului ca avionul a intrat in spatiul aerian al Turciei", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, John Kirby. El a cerut autoritatilor ruse sa respecte suveranitatea Turciei si sa se abtina pe viitor de la actiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.