Agentiile americane de informatii vor efectua o investigatie majora asupra modului in care Rusia isi infiltreaza oamenii in partidele politice din Europa, scrie The Telegraph.

KremlinFoto: Agerpres

James Clapper, seful Comunitatii Nationale de Informatii, a fost mandatat de Congresul american sa efectueze o ancheta legata de finantarile clandestine ale diferitelor partide din Europa in ultimii zece ani.

Aceasta decizie reflecta ingrijorarile tot mai mari ale Washingtonului fata de determinarea Rusiei de a exploata lipsa de unitate a europenilor pentru a submina NATO, pentru a bloca programele americane antiracheta si pentru a anula sanctiunile economice care i-au fost impuse dupa anexarea Crimeii.

Un oficial guvernamental britanic de rang inalt a afirmat pentru The Telegraph ca exista temeri tot mai mari ca "un nou razboi rece" se deruleaza in Europa, cu o ingerinta a rusilor de o extindere, profunzime si durata mult mai mari decat se credea anterior.

"Este intr-adevar un nou razboi rece aici", a spus aceasta sursa. "De-a lungul Europei vedem dovezi alarmante ale eforturilor rusesti de a destrama unitatea europeana pe o gama intreaga de chestiuni strategice vitale".

Un dosar al "Activitatea rusesti de influenta" consultat de The Sunday Telegraph identifica astfel de operatiuni rusesti derulate in Franta, in Olanda, Ungaria, Austria si Cehia, care a fost identificata de agentii rusi drept un punct de intrare in zona Schengen.

Ancheta condusa de serviciile secrete americane va analiza daca serviciile rusesti de securitate finanteaza partide, fundatii si ONG-uri cu interesul de a "submina coeziunea politica", de a spori nemultumirea fata de programul NATO antiracheta si de a submina incercarile de a identifica alternative la hidrocarburile rusesti.

Oficialii citati de cotidianul britanic au refuzat sa specifice ce partide vor fi analizata dar este foarte probabil sa includa grupari de extrema dreapta precum Jobbik din Ungaria, Zorii Aurii din Grecia, Liga Nordului din Italia si Frontul National din Franta, care a primit un credit de 9 milioane de euro de la o banca ruseasca in 2014.

Influenta ruseasca a fost de asemenea detectata in referendumul programat in aprilie in Olanda pe tema blocarii unor relatii mai apropate dintre UE si Ucraina. Surse afirma ca argumentele folosite in sprijinul referendumului "seamana puternic" cu propaganda ruseasca.

Este avuta in vedere si dorinta Rusiei de a influenta scena politica din Marea Britanie, in conditiile in care Kremlinul vede in referendumul asupra apartenentei la UE si alegerea lui Jeremy Corbyn ca lider al laburistilor drept potentiale oportunitati de a slabi Europa.

Igor Sutyagin, specialist pe Rusia la Royal United Services Institute (RUSI) spune ca masina de propaganda ruseasca este in prezent "foarte activa", desfasurand ceea ce a fost numit "razboiul hibrid" care amesteca activitati militare conventionale cu tactici de gherila si razboi cibernetic.

"E un joc destept. Sunt reguli nescrise intre state si aceste reguli sunt incalcate inteligent de partea rusa, care stie ca Vestul nu ii poate interzice fara sa afecteze propriile sale valori legate de libertatea de expresie", a aratat el.

Analistii au notat ca Russia Today, postul de propaganda al Kremlinului care emite si in Marea Britanie, relateaza pe larg si de maniera pozitiva activitatile lui Corbyn.

Intr-o interventie fara precedent in afacerile interne britanice, ambasadorul rus la Londra, Alexander Yakovenko, a laudat alegerea lui Corbyn drept un "progres radical".

Acesta a vorbit in termeni laudativi despre "opozitia fata de interventiile militare ale Occidentului, sprijinul pentru dezarmarea nucleara a Regatului Unit, convingerea ca NATO si-a pierdut ratiunea de a fi odata cu sfarsitul razboiului rece".

Andrew Foxall, directorul departamentului pentru Rusia al think-tankului Henry Jackson Society, a afirmat ca Moscova a devenit "mai indrazneata" in incercarile de a lupta impotriva sanctiunilor occidentale.

"Nimeni nu sugereaza ca Corbyn este pe statul de plata al Kremlinului - dar interesele sale se suprapun cu ceea ce spune Kremlinul. Rusia si-a intensificat politica de influentare si incearca sa obtina in sase luni sau intr-un an ceea ce inainte ii lua un deceniu pentru a realiza.

"Oriunde se prezinta ocazia, Rusia vrea sa submineze Vestul - sa prezinte argumente ca Vestul nu mai bun decat ei. Vrea sa vada sfarsitul Uniunii Europene pentru ca prefera mult mai mult politica divide et impera".

Marea Britanie a facut pasi concreti pentru a limita influenta ruseasca. In august, ambasada Rusiei a afirmat ca Home Office a trimis acasa patru diplomati ai sai dupa ce a refuzat sa le prelungeasca viza.