​Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat ca referendumul olandez asupra asocierii intre UE si Ucraina poate duce la "o criza continentala" daca tratatul este refuzat, informeaza Reuters.

Jean Claude Juncker, in plen la Strasbourg Foto: Comisia Europeana

Intr-un interviu publicat sambata de ziarul NRC Handelsblad, Juncker a declarat ca Rusia "poate culege fructele" unui vot in Olanda impotriva legaturilor dintre Uniunea Europeana si Ucraina.

Referendumul ce va ava loc pe 6 aprilie a fost lansat anul trecut de un site anti-european GeenStiji, ce a strans mai mult de 300.000 de semnaturi pentru a forta un vot pe tema asocierii UE-Ucraina.

"Vreau ca olandezii sa inteleaga ca importanta intrebarii este mai departe de Olanda. Nu cred ca olandezii vor spune nu, ar deschide usa pentru o criza continentala mare. Rusia ar culege fructele unei victorii usoare" a declarat Juncker.

Desi marea majoritate a partidelor sunt pro-europene, Partidul Libertatii (partid anti-UE, anti-imigrare si anti-musulmani) impreuna cu partidul de extrema dreapta Geert Wilders ar castiga mai multe locuri in parlament decat coalitia liberala in acest moment.

Vladimir Putin este o figura deloc populara in Olanda, unde este blamat de mare parte din populatie pentru prabusirea avionului MH17 in estul Ucrainei, unde au murit 298 de oameni.