O "eroare de navigatie" este la originea interceptarii a doua mici nave militare americane in Golf marti de catre Iran, a declarat joi secretarul american al apararii Ashton Carter, informeaza AFP si Agerpres.

"A fost o eroare de navigatie" a celor doua nave americane, a indicat secretarul apararii intr-o conferinta de presa la sediul comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (CENTCOM), la Tampa (Florida).

Cei 10 membri ai echipajului, retinuti pentru mai putin de 24 de ore de iranieni, "erau in mod clar in afara pozitiei unde au vrut sa fie" cand au fost interceptati, a spus el.

Cele doua mici nave (18 metri) usor inarmate au fost arestate marti dupa ce au intrat in apele teritoriale iraniene in jurul Insulei Farsi din Golful Persic.

Potrivit Pentagonului, ele erau in tranzit intre Kuweit si Bahrein.

Iranul ca si Statele Unite au evitat escaladarea situatiei cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare asteptata a acordului istoric asupra programului nuclear.

Si seful Pentagonului a mentinut joi un ton conciliant, refuzand sa se pronunte asupra unei posibile violari de catre Iran a conventiilor internationale privind tratamentul prizonierilor, in urma difuzarii de catre mass-media iraniene a unor imagini cu marinarii americani in genunchi in barci, cu mainile pe cap, noteaza France Presse.

"Nu se cunoaste contextul complet" al acestor imagini, a estimat responsabilul american.