Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, s-a interesat de relatia Republicii Moldova cu Romania si de procentul cetatenilor moldoveni care se pronunta pentru reunificarea celor doua state, salutand faptul ca relatiile dintre Chisinau si Bucuresti au trecut pe o treapta pragmatica odata cu alegerea lui Klaus Johannis in fruntea statului roman, scrie Agerpres.

Joachim GauckFoto: Agerpres/AP

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau, publicat pe site-ul oficial al institutiei, presedintele Joachim Gauck si-a manifestat acest interes cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare de catre noul ambasador al Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian.

Cu acelasi prilej, presedintele Joachim Gauck si ambasadorul Oleg Serebrian au avut un schimb de opinii pe dosarul transnistrean. Presedintele german a sugerat Chisinaului sa demonstreze discernamant si sa depaseasca criza politica, in ideea de a deveni cat mai atractiv pentru populatia din stanga Nistrului. Prezent la discutii, secretarul de stat Stephan Steinlein, care conduce in cadrul Ministerului german de Externe Departamentul pentru ordinea internationala, ONU si controlul inarmarilor, a dat asigurari ca odata cu preluarea presedintiei OSCE, incepand cu 1 ianuarie 2016, Germania va depune eforturi si va antrena resurse suplimentare la capitolul legat de conflictele inghetate.

In acelasi timp, Joachim Gauck si-a exprimat regretul ca nu a avut ocazia sa onoreze pana acum invitatia presedintelui Nicolae Timofti de a efectua o vizita la Chisinau, dar, in speranta ca Republica Moldova va reusi sa depaseasca actualele tensiuni politice cu care se confrunta, presedintele german a promis ca va reexamina ulterior aceasta invitatie. In context, seful statului german s-a interesat de probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate, vehiculata tot mai des in ultima perioada, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu eventualele repercusiuni pe care le-ar putea avea un astfel de scrutin pentru politica externa a Republicii Moldova.