Autoritatile japoneze nu au constatat vreo schimbare a nivelului de radioactivitate in zona, dupa ce Coreea de Nord ar fi testat miercuri dimineata, conform declaratiilor Phenianului, o bomba cu hidrogen, relateaza Reuters.

Japonezii sunt ingrijorati de riscul de contaminare radioactiva de fiecare data cand Phenianul face un test nuclear, desi niciunul din cele 3 teste precedente nu a condus la o crestere a radioactivitatii.

Japonia este preocupata mai ales de faptul ca vanturile dominante sufla dinspre peninsula coreeana catre arhipelag, dar si de faptul ca Phenianul lanseaza rachete balistice in Pacific.

"Nu a aparut nicio schimbare deosebita" pana in prezent in nivelul radioactivitatii dupa explozia subterana surpriza, a indicat Autoritatea japoneza de Reglementare Nucleara (NRA) intr-un comunicat de presa.

Niciun "izotop radioactiv artificial" nu a fost detectat in probele de aer colectate de catre 3 avioane ale fortelor aeriene japoneze care au survolat miercuri Japonia, a precizat NRA.

Mai mult de atat, in jur de 300 de posturi de supraveghere a radioactivitatii instalate in intreaga tara nu au inregistrat nicio schimbare notabila in intervalul miercuri dupa-amiaza - joi dimineata (ora 8:00).