O activista politica rusa a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru "separatism", dupa ce a publicat pe internet apeluri la manifestatii pentru autonomia regiunii sale din sudul Rusiei, a anuntat luni avocatul sau, potrivit AFP.

Daria Poliudova, o tanara de 26 de ani originara din Krasnodar, a fost declarata vinovata de incitare la extremism si indemnuri "la incalcarea integritatii teritoriale a Rusiei", potrivit prevederilor unei legi ce condamna apelurile la separatism, intrata in vigoare in 2014, a declarat pentru AFP avocatul Andrey Sabinin.

Ea va petrece un an si jumatate intr-o colonie penitenciara, dupa ce a stat deja sase luni in arest preventiv, a adaugat el.

In august 2014, aceasta militanta de stanga a distribuit pe internet un apel la un "mars pentru federalizarea Kubanului", cerand mai multa autonomie pentru acest teritoriu din sudul tarii.

"Ea a distribuit acest apel", a precizat Sabinin, adaugand ca manifestatia "nu s-a materializat niciodata fizic".

"Pedeapsa aplicata este total disproportionata fata de gradul de amenintare reprezentat de aceasta actiune", a mai afirmat el.

Organizatorii evenimentului cereau in special instaurarea unei "Republici populare Kuban", pe modelul "republicilor populare" instaurate la Donetsk sau Lugansk, in estul separatist al Ucrainei.

Alte doua persoane aflate la originea crearii acestui grup pe VK, echivalentul rus al Facebook, au fugit in Ucraina, unde au cerut azil politic.

Daca Moscova ii apara pe rebelii separatisti din estul Ucrainei si cere Kievului sa adopte o lege de "federalizare" a Ucrainei, apelurile la separatism sunt in schimb interzise in Rusia, potrivit prevederilor unei legi ruse votate in 2014.

In septembrie, un militant pentru cauza tatara a fost de asemenea condamnat la trei ani de inchisoare pentru "separatism", dupa ce a publicat pe retelele de socializare texte in care critica anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.