Fostul deputat moldovean Valeriu Guma a fost condamnat vineri de un tribunal moldovean la 4 ani de inchisoare cu suspendare, desi acesta fusese condamnat anterior in Romania la 4 ani de inchisoare cu executare pentru acte de coruptie, scrie Agora.md.

In aprilie 2013, fostul deputat PD Valeriu Guma a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania, la patru ani de inchisoare cu executare pentru acte de coruptie. Guma a incercat sa il mituiasca pe directorului general al Directiei Juridice din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Procesul a inceput in iulie 2008 iar inculpatul a pledat nevinovat.

Cum barbatul era de negasit, in mai 2013 autoritatile romane au cerut includerea sa pe lista persoanelor cautate de Interpol. Potrivit Agora.md, in tot acest timp, Guma era deputat PD in Parlamentul republicii si venea la sedinte.

La 30 octombrie 2014, judecatorul delegat cu cooperarea internationala de la Tribunalul Bucuresti a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoasterea si executarea sentintei penale in cazul Guma.

Potrivit Ziarului de Garda, desi in mod normal, in asemenea cazuri, judecatorul ar fi trebuit sa mentina pedeapsa aplicata de instantele din Romania, judecatorul Ghenadie Pavliuc i-a aplicat fostului deputat o pedeapsa mult mai blanda, scutindu-l astfel de inchisoare. Procurorii s-au aratat mirati de decizia judecatorului, aratand c pedeapsa data de instanta romaneasca nu poate fi suspendata, si au anuntat ca o vor contesta in instantele ierarhic superioare.