Premierul grec Alexis Tsipras a avut o intrevedere de circa doua ore in noaptea de marti spre miercuri cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, si presedintele BCE, Mario Draghi, relateaza joi AFP.

Scopul negocierilor, care au avut loc in cladirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, este de a ajunge la un acord preliminar care sa fie prezentat joi ministrilor de finante pentru aprobare, citeaza Agerpres.

"Se lucreaza la acest lucru", a declarat o sursa pentru AFP. Reuniunea inceputa in jurul orei 21.00 GMT (23.00 ora locala) s-a incheiat in jurul orei 23.00 GMT si urmeaza sa se reia joi, la ora 04.00 GMT, la nivel tehnic, si de la 07.00 GMT la cel mai inalt nivel, potrivit unei surse europene.

Grecia nu mai dispune decat de cinci zile pana la data-limita pentru o plata datorata FMI, ceea ce alimenteaza temerile privind intrarea tarii in incapacitate de plata, cu consecinte imprevizibile.

Deblocarea unei transe de imprumut in suspensie de aproape un an in valoare de 7,2 miliarde de euro este necesara pentru ca Atena sa poata efectua aceasta plata.

Pentru a obtine aceasta deblocare, guvernul grec trebuie sa se puna de acord cu creditorii asupra reformelor si masurilor pe care sa le aplice pentru realizarea de economii bugetare.

Alexis Tsipras si creditorii tarii au avut deja o intrevedere de cateva ore miercuri dupa-amiaza, pentru a incerca sa ajunga la o schita de acord, pe care sa o prezinte cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de finante din zona euro din cursul serii.

Ei nu au reusit insa sa-si depaseasca divergentele, iar ministrii nu au putut decat sa constate absenta unui acord. Reuniunea Eurogrupului a fost suspendata dupa numai o ora, urmand sa se reia joi dupa pranz. "Nu am vazut nicio propunere concreta", a declarat ministrul finlandez de finante, Alexander Stubb.