Marea Britanie analizeaza posibilitatea instalarii de rachete nucleare americane pe teritoriul sau, in cadrul planului SUA de consolidare a capacitatilor nucleare in Europa pe fondul intensificarii tensiunilor cu Rusia, anunta ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, citat de The Telegraph.

"Exista semnale ingrijoratoare privind intensificarea activitatilor fortelor ruse; Marea Britanie va analiza argumentele pro si contra instalarii unor arme americane cu raza medie de actiune", a explicat Hammond, referindu-se la rachete cu focos nuclear, citat de Mediafax.

"Nu exista semnale clare privind vreun atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei, dar presedintele rus, Vladimir Putin, isi mentine deschise optiunile. In contextul reuniunii G7, trebuie sa transmitem clar Rusiei ca nu vom tolera nicio incalcare a obligatiilor asumate prin Acordul Minsk", a insistat seful diplomatiei britanice.

Potrivit expertilor, Marea Britanie are un arsenal propriu de 225 de focoase termonucleare, dintre care 160 sunt operationale. Informatiile oficiale nu sunt publice.

Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare impotriva unor obiective din Rusia, tara acuzata ca nu respecta Tratatul INF, Moscova anuntand ca urmareste cu atentie informatiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare in Europa si in Asia.

Administratia Barack Obama analizeaza un plan care prevede instalarea de rachete nucleare in Europa si Asia pentru a putea distruge tinte militare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agentiei Associated Press, Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia, ca reactie la presupusa incalcare de catre Moscova a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat in anul 1987.

Rusia respinge acuzatiile privind incalcarea INF prin testarea unor rachete de croaziera care au raza de actiune intre 500 si 1.000 de kilometri. Associated Press citeaza un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme al Statelor Unite.

Potrivit documentului, Pentagonul analizeaza trei modalitati pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antiracheta in Europa pentru doborarea rachetelor ruse dupa lansare; atacuri cu arme conventionale asupra unor obiective militare din Rusia; alte "capacitati de contracarare", implicand atacuri cu rachete nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia. "Optiunile merg atat de mult cat s-ar putea - fara a se spune explicit - in sensul imbunatatirii capacitatilor nucleare americane de a distruge tinte militare pe teritoriul Rusiei", afirma surse citate de AP.

Robert Scher, consilier pentru Strategii Nucleare al secretarului american al Apararii Ashton Carter, declara in Congresul SUA in aprilie: "Sistemele de contracarare vor consta in atacarea unei rachete la sol, in Rusia".

Dezvaluirile intervin in contextul tensiunilor intense intre NATO si Rusia, pe fondul crizei din Ucraina. In acest context, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, s-a intalnit vineri la sediul Comandamentului american din Europa, situat in Stuttgart (Germania), cu aproximativ 25 de comandanti militari americani si diplomati europeni pentru a discuta despre modalitati de amplificare a campaniei economice si militare impotriva Rusiei.

In replica, Presedintia Rusiei a anuntat ca analizeaza cu atentie informatiile despre presupusa reconfigurare a capacitatilor strategice nucleare americane. "Vom analiza cu atentie informatiile despre posibila mobilizare a rachetelor americane in Europa", a declarat, potrivit Russia Today, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Rusia acuza, in martie, ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). Statele Unite intentioneaza sa construiasca sisteme antiracheta in Romania si Polonia, amintea Serghei Riabkov, adjuct al ministrului rus de Externe, subliniind ca aceste instalatii utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare, acuza oficialul rus.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).