Germania devenit tara cu cea mai mica rata a nasterilor din lume, luand locul Japoniei in acest top si este cert ca economia sa va avea de suferit din aceasta cauza scrie bloomberg.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Germania a inregistrat 8,3 nasteri la mia de locuitori in anii 2009-2013, mai putin decat Japonia care a avut o rata de 8,4, arata datele unui studiu facut public vineri de firma de consultanta BDO AG si de Institutul pentru Economie Internationala Hamburg.

Desi si alte tari occidentale se confrunta cu scaderea natalitatii, nicaieri nu este asa de drastica precum in cea mai mare putere economica a Europei.

Numarul nasterilor s-a injumatatit in ultimii 50 de ani, arata studiul citat

“Aceasta problema va duce la consecinte negative importante pentru performanta si atractivitatea Germaniei in peisajul competitiv global”, spune Henning Voepel, conducatorul institutului hamburghez.

Printre consecinte se vor numara cresterea costurilor non-salariale cu forta de munca si o mai mare nevoie de a atrage angajati specialisti din strainatate.

Cancelarul Angela Merkel a spus ca imbatranirea populatiei va fi una din cele mai mari provocari pentru tara sa in urmatoarele decenii.

Raportul dintre numarul apti de munca si cel al pensionarilor ar putea sa coboare de la patru in 2013 la doi in 2033, arata proiectiile Eurostat.