Rusia a anuntat, marti, ca intentioneaza sa anuleze contractul in valoare de 1,2 miliarde de euro cu Franta pentru achizitionarea navelor Mistral, precizand ca va construi propriile ambarcatiuni militrare, informeaza site-ul agentiei DPA, citat de Mediafax. Autoritatile de la Moscova au adaugat ca ramane de vazut care va fi suma pe care Franta trebuie sa o ramburseze Rusiei.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

"Rusia nu va mai lua navele Mistral. Am depasit aceasta etapa", a declarat Oleg Bociariov, seful Comisiei ruse pentru industria militara.

"Acum are loc o singura discutie - referitoare la suma care trebuie rambursata Rusiei", a spus Bociariov.

"Intentionam sa construim propriile noastre nave, pentru ca avem o ideologie usor diferita privind sarcinile unei nave de atac", a subliniat oficialul rus, fara a oferi in detalii.

Autoritatile franceze analizeaza posibilitatea anularii contractului privind livrarea navelor militare Mistral Rusiei, insa suma care ar urma sa fie rambursata este putin mai mica decat bugetul alocat proiectului de catre Moscova. In virtutea unui contract de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) semnat in anul 2011, Parisul trebuia sa livreze Rusiei doua nave portelicopter de tip Mistral. Pe fondul crizei din Ucraina, navele nu au fost inca livrate.