Peste 100 de imigranti, abandonati de contrabandisti in Marea Andaman, au fost salvati miercuri dimineata de pescari in largul provinciei indoneziene Aceh si aproximativ 400 sunt in pericol in largul marii, au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

Pescari au scos din apa 102 imigranti, printre care 30 de copii si 26 de femei, a declarat Khoirul Nova, un oficial al serviciilor de salvare din Indonezia.

Acesti imigranti incearca in mod traditional sa treaca in Thailanda si apoi sa ajunga in Malaezia, o tara majoritar musulmana si prospera din sud-estul Asiei.

Ministrii Afacerilor Externe din Indonezia, Malaezia si Thailanda urmeaza sa discute miercuri la Kuala Lumpur despre afluxul recent de imigranti si refugiati care fug de persecutia si mizeria din Bangladesh si Birmania. Ei incearca sa treaca mai ales in Thailanda care a decis sa ia masuri impotriva traficantilor de persoane, dupa descoperirea unor gropi comune in tabere apartinand unei retele de traficanti de persoane.

Barci pline de imigranti sosesc acum pe malurile Malaysiei si Indoneziei, dupa saptamani de navigatie in conditii ingrozitoare. Acestea sunt in mare parte abandonate de contrabandisti, care ii lasa pe oameni fara hrana si apa. Astfel, imigrantii nu au alta solutie decat sa sara in apa si sa incerce sa inoate pentru a se salva, sau sa astepte eventuale echipe de salvare.