Premierul israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu a reusit miercuri seara formarea - in extremis - a unei coalitii guvernamentale, careia comentatorii nu-i dau prea mult timp de existenta, potrivit France Presse.

Premierul israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu a reusit miercuri seara formarea - in extremis - a unei coalitii guvernamentale, careia comentatorii nu-i dau prea mult timp de existenta, potrivit France Presse, citeaza Agerpres.ro.

Netanyahu a incheiat chiar inainte de termenul de la miezul noptii un acord cu partidul nationalist religios Caminul evreiesc, ceea ce ii asigura in parlamentul provenit din recentele alegeri legislative o majoritate minima de 61 de locuri din cele 120.

Liderul Caminului evreiesc, Naftali Bennett, a confirmat pe Twitter incheierea unui acord intre partidul sau si formatiunea Likud a lui Netanyahu.

Fara acest acord de ultim minut cu partidul Caminul evreiesc, care si-a vandut scump sprijinul, Netanyahu ar fi suferit afrontul de a-l vedea pe presedintele Reuven Rivlin incredintand altcuiva - probabil liderului laburist Isaac Herzog - sarcina de a incerca la randul sau sa formeze un guvern.

In pofida a 40 de zile de negocieri si supralicitari, Netanyahu si colaboratorii sai au trebuit sa negocieze pana in ultimele momente cu partidul Caminul evreiesc pentru a forta alcatuirea unei coalitii de dreapta.

Dupa ce l-a informat pe presedintele Reuven Rivlin, Netanyahu trebuie sa-si prezinte guvernul in Knesset pentru a obtine investitura din partea acestuia in zilele urmatoare.

Dar majoritatea parlamentara pe care si-a asigurat-o cu pretul unor concesii considerabile este fragila, intrucat existenta sa depinde de tradarea sau de absenta unui singur parlamentar.

Netanyahu este "un general fara soldati", tireaza cotidianul Maariv.

Cvartetul constituit de Likudul lui Netanyahu, Caminul evreiesc, partidele ultraortodoxe ale Iudaismului unificat al Torei si Shass si partidul de centru-dreapta Koulanou ameninta sa fie incontrolabil. Daca va dura, marile reforme promise, precum cele ale locuintelor si sistemului bancar par compromise.

Unii comentatori nu-i dau termen pana la sfarsitul anului. Ei speculeaza deja in jurul ideii, lansata de ceva timp, a unui guvern de uniune nationala intre Likud si stanga.

Cel de-al patrulea guvern al lui Netanyahu se confrunta cu provocari majore: amenintari care vizeaza securitatea la toate frontierele Israelului, posibilitatea unui acord nuclear international cu Iranul, marele inamic al Israelului, restaurarea legaturilor deteriorate cu SUA, ofensiva diplomatica si judiciara a palestinienilor, costul vietii si inegalitatile sociale.