Serviciul diplomatic al UE recruteaza noi experti care sa ajute la contracararea propagandei anti-occidentale a Rusiei. In fisa postului, care a fost transmisa ambasadelor statelor UE la Bruxelles pe 20 martie, se precizeaza ca sarcina acestora va fi "corectarea si verificarea dezinformarilor/miturilor", informeaza EUobserver.

Jobul va implica de asemenea "elaborarea si actualizarea regulata a 'pozitiei' UE, prin mesaje cheie/ linii de urmat, articole, editoriale, fise informative si infografice, cu accent pe comunicarea beneficiilor EaP (Eastern Partnership - n.r.)". EaP este o politica a UE ce vizeaza legaturi politice si comerciale mai stranse cu sase foste tari sovietice.

Noii angajati - intre doua si cinci persoane - trebuie sa fie vorbitori de limba rusa si sa "analizeze/monitorizeze modul in care sunt prezentate politicile UE" in presa de limba rusa. Acestia vor pregati de asemenea "materiale" de presa in rusa.

Ei vor fi initial angajati pentru un an si vor avea un salariu de cel putin 4.350 euro pe luna. Insa, vor fi platiti de tara care ii propune, intrucat institutiile UE nu au alocat niciun ban pentru proiect.

In fisa postului se mai mentioneaza ca acestia trebuie sa fie fosti jurnalisti sau ofiteri de presa si sa stie sa se descurce cu "social media".

Masura vine dupa ce, in luna martie, liderii UE au cerut Serviciului european de actiune externa sa "contracareze campania continua de dezinformare a Rusiei".