Din bancile grecesti au fost retrase miercuri depozite de circa 300 milioane de euro, cea mai mare suma zilnica din luna februarie, cand intelegerea la nivel european a oprit colapsul sistemului financiar, au declarat joi doi bancheri citati de Reuters.

Finantari pentru startupuriFoto: free-picture.net

Bancile elene pierd continuu depozite inca din decembrie cand intensificarea tensiunilor politice a raspandit teama de o noua criza financiara si de o iesire a Greciei din eurozona.

Ingrijorarile s-au domolit dupa ce pe 20 februarie a fost extins bailout-ul Greciei, dar au revenit in ultimile zile dupa inrautatirea relatiilor dintre Atena si creditorii sai din zona euro, care au inghetat ajutorul financiar si au lasat Grecia in situatia de a ramane fara bani.

Actiunile bancilor grecesti au scazut cu aproximativ 45 de procente anul acesta.

"Incertitudinea in privinta lipsei de progres in negocieri si fluxul de stiri negative au afectat moralul", a declarat un bancher. "Nu este vorba de o suma enorma, dar exista o preocupare ca acesta este inceputul unui trend ce se poate inrautati", a adaugat acesta.

Premierul Alexis Tsipras trebuie sa se intalneasca joi cu lideri europeni, inclusiv cu presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si cu cancelarul Angela Merkel in marja summit-ului UE din Bruxelles, in speranta unei deblocari a negocierilor.

"In actualul climat, cu ingrijorari privind un , deponentii nu vor aduce banii inapoi in sistemul bancar prea curand. Iesirile de bani pot continua inaintea acestui weekend", a spus alt bancher.