Trupele ucrainene fac cu greu fata unei bruieri care-i afecteaza comunicatiile si unor atacuri de artilerie in unele cazuri ghidate de avioane fara pilot utilizate de catre separatisti prorusi, a declarat un reprezentant militar american in Europa, potrivit Mediafax.

"Fortelor ucrainene le este foarte dificil sa utilizeze (comunicatii) radio, telefoane si alte mijloace de comunicare nesecurizate, pentru ca inamicii lor au o capacitate exceptionala de bruiaj", a declarat joi generalul Ben Hodges, comandantul Fortelor terestre americane in Europa.

"Chiar daca poti determina de unde vin tirurile de mortier sau obuz, sa faci ceva impotriva lor este foarte dificil daca nu poti sa comunici", a adaugat el, intr-o conferinta audio de la Wiesbaden, in Germania.

"Separatistii au, de asemenea, drone (avioane fara pilot) furnizate de catre rusi, care le ofera o capacitate de detectare si tintire a fortelor ucrainene" de o precizie redutabila, a subliniat el.

Ucrainenii "au suferit pierderi grele, provocate de catre artileria grea si obuze", a adaugat generalul.

Aceste atacuri au pus la grea incercare personalul sanitar militar, care ofera ingrijiri de calitate, dar nu care are efective suficiente pentru a face fata afluxului de raniti, a mai precizat el.

Generalul Hodges a anuntat ca antrenamentul militar pe care americanii il vor furniza ucrainenilor la inceputul primaverii ar putea sa reduca aceasta presiune. Trupe ale Ministerului ucrainean de Interne urmeaza sa fie formate impotriva bruierii.

Statele Unite nu furnizeaza armament Ucrainei, ci echipamente neofensive, ca de exemplu radare pentru detectarea tirurilor de mortier.