Guvernul turc era puternic criticiat luni, in presa nationala, fiind acuzat ca ameninta democratia si libertatea de exprimare, la o zi dupa o serie de arestari care au vizat presa de opozitie fata de regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie AFP.

Arestarile au vizat in principal cotidianul Zaman si o televiziune apropiata predicatorului islamist Fethullah Gulen, in exil in Statele Unite, fostul aliat al lui Erdogan devenit acum cel mai mare dusman al sau.

Politia a arestat duminica 27 de persoane in Istanbul si in mai multe orase din Turcia, in principal ziaristi, printre care Ekrem Dumanli, redactorul sef al Zaman, si Hidayet Karaca, directorul televiziunii Samanyolu TV (STV), precum si un producator, un director si ziaristi ai televiziunii Tek Turkiye (One Turkey) difuzata de STV.

Luni dimineata, televiziunea turca a anuntat ca trei dintre persoanele arestate au fost puse in libertate.

Persoanele interogate sunt acuzate de fals, fabricarea de dovezi si constituirea unui "sindicat al crimei care viza atacarea suveranitatii statului", potrivit agentiei guvernamentale Anatolia.

Mai multi politisti au fost arestati, printre care Tufan Erguder si Mutlu Ekizoglu, seful departamentului antiterorist si seful departamentului crima organizata al politiei din Istanbul.

In cadrul presei pro-guvernamentale, Abdulkadir Selvi, editorialist al cotidianului Yeni Safak, a criticat aceste arestari. "Denunt ferm arestarea lui Ekrem Dumanli si a lui Hidayet Karaca. Protestez impotriva acestei greseli, de oriunde ar proveni", scria Selvi, in opozitie cu linia redactiei, care aprecia ca pentru opozantii presedintelui Erdogan "a venit timpul sa dea socoteala".

Cotidianul Hurriyet afirma, intr-un editorial semnat de Ahmet Hakan, ca arestarea ziaristilor prezinta o "lovitura" data democratiei si libertatii de expresie.