Economia Bulgariei este sever afectata de sanctiunile europene impotriva Rusiei si, in consecinta, are nevoie de ajutor din partea UE, a declarat joi premierul Boiko Borisov, citat de de agentia Reuters, potrivit Agerpres. Unele state membre ale UE puternic dependente de gazele rusesti, precum Bulgaria, Ungaria si Slovacia, au acceptat cu rezerve sa se alature sanctiunilor impuse Moscovei ca urmare a actiunilor acesteia impotriva Ucrainei.

'Nu stiu cat de mult este Rusia afectata de sanctiuni, dar Bulgaria este sever afectata', a spus Borisov in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles. El si-a exprimat totodata speranta ca sanctiunile 'si-au jucat rolul si relatiile vor fi in curand normalizate'.

Un procent de 2,7% din totalul exporturilor Bulgariei se indreapta catre piata rusa. Potrivit datelor Eurostat, dupa ce Moscova a raspuns sanctiunilor cu un embargou asupra majoritatii produselor agricole si agroalimentare importante din tarile ce aplica aceste sanctiuni, exporturile Bulgariei catre Rusia au scazut cu 22% in luna august a acestui an fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce pe ansamblul UE scaderea este de 18%.

'Din cauza embargoului, nu putem exporta carne. Bulgaria se confrunta nu doar cu probleme politice, economice si financiare, dar si cu probleme globale, iar din acest motiv avem nevoie de un sprijin serios', a explicat Borisov, declaratia sa amintind de criza bancara prin care trece Bulgaria din luna iunie, cand una dintre cele mai mari banci bulgare a intrat in incetare de plati, criza ce i-a agravat dificultatile economice deja existente.

Anul trecut, peste un sfert dintre cei 2,6 milioane de turisti care au vizitat Bulgaria au fost rusi, numar ce ar putea sa scada de acum inainte din cauza devalorizarii rublei, provocata nu doar de sanctiuni, ci mai ales de prabusirea pretului petrolului.

Bulgaria a mai primit saptamana aceasta o lovitura dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat abandonarea proiectului gazoductului South Stream, ce urma sa treaca si prin Bulgaria, liderul de la Kremlin punand aceasta decizie pe seama deciziei guvernului de la Sofia de a se conforma solicitarii UE de a suspenda lucrarile la conducta. Bulgaria spera ca acest gazoduct ii va garanta aprovizionarea cu gaze, pentru ca ar fi ocolit teritoriul nesigur al Ucrainei, si in plus realizarea proiectului ar fi antrenat crearea de locuri de munca.