Premierul ungur Viktor Orban a afirmat, intr-un interviu publicat in editia online de duminica a Die Welt si citat de MTI, ca Europa se afla intr-o criza spirituala grava, deoarece comunitatea cheltuie prea mult cu statul-providenta, in timp ce pozitia pe care o detine in economia globala este in declin, noteaza Mediafax.

Premierul populist si conservator ungur afirma in acest interviu, pe care l-a acordat publicatiei germane impreuna cu premierul Bavariei Horst Seehofer, ca Europa este necesar sa infrunte faptul ca nu mai este cea mai dinamica regiune din lume. Aceasta este o pre-conditie care defineste o politica economica adecvata, in opinia sa.

"Proiectul euro este blocat" a declarat el, adaugand ca viitorul monedei unice este "discutabil". In opinia sa, statele Uniunii din afara Zonei Euro "nu sunt asa de nerabdatoare" sa adere, iar economiile acestor tari cresc mai rapid decat ale celor care folosesc moneda euro.

Seehofer i-a relicat ca euro va "supravietui".

Intrebat despre criticile exprimate de catre Uniunea Europene (UE) si Statele Unite fata de respectarea valorilor democratice de catre puterea sa, Orban a raspuns ca membrii Comisiei Europene (CE) au evaluat minutios Ungaria, dupa adoptarea noii Constitutii.

In ceea ce priveste acuzatiile de coruptie, el a declarat ca Guvernul aplica principiul "tolerantei zero" fata de acest flagel."Noi luam criticile Statelor Unite foarte in serios si vom evalua toate informatiile pe care ni le-au transmis", a promis premierul ungur.

Orban a mai declarat ca politica externa a Germaniei fata de criza din Ucraina este un "ghid" pentru Ungaria. El a adaugat ca este necesar ca UE sa se pregateasca sa cheltuiasca "o multime de bani" cu Ucraina.