Marea Britanie a obtinut de la Uniunea Europeana, in urma unor negocieri dure, permisiunea de a plati doar jumatate din factura de 2 miliarde de euro, care reprezinta contributia sa la bugetul rectificat al UE, a anuntat vineri cancelarul pentru Finante George Osborne, citat de BBC.

Vorbind de la Bruxelles, Osborne a precizat ca Londra a reusit sa obtina de la UE permisiunea de a plati suma de 1 miliard de euro, in doua transe facute in a doua jumatate a lui 2015, in loc de 2 miliarde, cu data scadentei in decembrie.

Ministrul britanic pentru Finante a calificat intelegerea drept "un rezultat pentru Marea Britanie" si “mult peste ceea ce se astepta cineva sa obtinem”.

"In loc sa platim factura, am injumatatit-o, am intarziat plata si nici nu vom plati dobanzi pentru ea, daca sunt greseli in factura, ne vom primi banii inapoi", le-a spus Osborne reporterilor de la Bruxelles.

UE a cerut statelor membre, in a doua jumatate a lunii octombrie, sa aloce pana pe 1 decembrie noi fonduri pentru suplimentarea bugetului comunitar pe anul 2014. Potrivit blocului comunitar, cheltuielile au depasit estimarile din momentul adoptarii bugetului. In cazul Marii Britanii, factura la bugetul rectificat s-a ridicat la 2 miliarde euro (1,7 miliarde lire).

Premierul britanic David Cameron a anuntat la acea vreme ca Marea Britanie nu va plati suma aditionala de doua miliarde de euro solicitata Marii Britanii de catre Uniunea Europeana pentru acoperirea unor cheltuieli scadente pana la finele anului in curs, calificand solicitarea drept "nejustificata" si "complet inacceptabila".

Refuzul Londrei a fost intampinat cu avertismente din partea Comisiei Europene, care a anuntat ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa plateasca penalitati daca premierul David Cameron isi pune in practica amenintarea.