Noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a acuzat marti pe premierii britanic David Cameron si italian Matteo Renzi ca-si mint cetatenii cu privire la negocierile bugetare din Uniunea Europeana, potrivit Mediafax.

"Nu mi-a placut modul in care s-au comportat unii premieri dupa summit", a declarat Juncker, in cursul unei audieri in Parlamentul European privind rezultatele ultimei reuniuni a liderilor UE.

"Am luat notite si cand compar ce s-a spus in sala cu ce s-a spus in exterior, constat ca declaratiile nu coincid", a afirmat el.

"I-am spus lui Matteo Renzi ca nu sunt in fruntea unui grup de birocrati. Sunt presedintele Comisiei Europene, o institutie politica, si vreau ca premierii sa respecte aceasta institutie", a adaugat Juncker.

Daca fostul presedinte al Comisiei, "Jose Manuel Barroso, ar fi ascultat doar birocrati, atunci bugetul Italiei ar fi fost tratat intr-o maniera complet diferita", a declarat el, la cateva zile dupa decizia Bruxelles-ului de a nu respinge proiectul de buget francez si italian.

Juncker a criticat, de asemenea, modul in care David Cameron a prezentat opiniei publice britanice obligatia Londrei de a-si majora contributia la bugetul european cu 2,1 miliarde de euro, in urma cresterii PIB-ului Marii Britanii.

Summiturile europene "sunt facute pentru a solutiona problemele, nu pentru a le amplifica", a subliniat Juncker.