Comisia Europeana a anuntat ca UE va acorda 3,9 milioane de euro organizatiilor umanitare care ofera asistenta refugiatilor care au fugit din orasul sirian, cu o populatie majoritar kurda, Kobane, relateaza AFP.

"Peste 180.000 de sirieni au fugit catre Turcia in urma luptelor intensive din Kobane, marind impactul a ceea ce este deja cea mai mare criza umanitara din secolul nostru", subliniaza intr-un comunicat de presa secretarul european pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Georgieva.

"Aceste fonduri, a caror necesitate se simte urgent, sunt destinate organizatiilor umanitare care gestioneaza pe teren afluxul masiv de refugiati", a continuat comisarul.

Banii vor servi in primul ran pentru aprovizionarea refugiatilor cu apa, adapost si medicamente, precum si instalatii sanitare si mancare.

Acest ajutor vine dintr-un fond de 150 milioane de euro destinat de Comisia Europeana pentru ajutor umanitar in Siria in 2014.

Comisia reaminteste ca va continua sa coordoneze raspunsul international la criza, pana in prezent finantari de 3 miliarde de euro provenind sin bugetul sau si al statelor membre UE.

Gruparea Statului islamic si-a accentuat duminica asediul asupra orasului sirian kurd Kobane, aparat de fortele kurde. De la debutul ofensivei in 16 septembrie, 300.000 de persoane au parasit orasul, doua treimi fugind in Turcia.