Peste 20.000 de kurzi au manifestat pasnic sambata pe strazile din Dusseldorf (vest) fata de gruparea Statul Islamic, in timp ce Berlinul este preocupat de un import al conflictului sirian pe teritoriul sau, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit politiei locale, intre 10.000 si 12.000 de persoane s-au adunat la inceputul manifestarii, in jurul orei locale 12:00 (10:00 GMT), apoi numarul lor a crescut, ajungand la peste 20.000.

Diferite organizatii kurde au lansat un apel la organizarea unei manifestatii in orasul renan pentru a denunta atacurile gruparii Statul Islamic asupra oraselor kurde din Siria, printre care si Kobane.

Marti si miercuri, la Hamburg (nord) s-au produs incidente intre militantii islamisti si kurzii care manifestau, soldate cu mai multi raniti.

Violentele au resuscitat temerile privind un import al conflictului sirian si al celui irakian in Germania, unde comunitatea kurda - care depaseste un milion de persoane, potrivit asociatiei kurzilor din Germania - este considerata cea mai mare din Europa.

Intr-un interviu acordat saptamanalului german Focus care urmeaza sa apara duminica, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, si-a exprimat ingrijorarea fata de incidentele intre kurzi si militantii islamisti.

"Monitorizam evenimentele cu multa atentie", a spus ministrul. Cei care participa la baraje "trebuie sa se astepte la o reactie foarte dura" a statului, a avertizat oficialul german.

Ministrul a mai afirmat ca intelege furia oamenilor si nevoia lor de a manifesta, dar a precizat ca "intelegerea va inceta imediat ce unii abuzeaza de dreptul lor de a manifesta pentru se deda la violente pe strazi".