Excalibur, cainele asistentei spaniole infectate cu virusul Ebola, a fost ucis miercuri in urma deciziei autoritatilor, a anuntat comunitatea din Madrid, intr-un comunicat citat de AFP.

Eutanasierea sa a provocat manifestatii ale aparatorilor drepturilor oamenilor in capitala spaniola. O petitie semnata de 374.000 de persoane cerea plasarea sa in carantina.

Autoritatile si-au justificat decizia prin faptul ca animalul prezenta "un risc de transmitere a bolii la om".

Potrivit specialistilor, "cainii pot fi purtatori de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola", ceea ce inseamna ca "pot fi purtatori ai virusului chiar fara simptome".

Militantii pentru cauza animalelor au incercat sa impiedice capturarea lui Excalibur, subiectul, de marti, a unei campanii de sustinere pe retelele sociale.

Dupa ore de asteptare in care militantii acestei cauze au blocat iesirea din domiciliul asistentei medicale, o masina a serviciilor veterinare l-a scos din locuinta. O masina a politiei s-a interpus intre acest vehicul si manifestanti.

Unii protestatari s-au aruncat asupra masinii, iar un barbat de circa 30 de ani s-a ales cu un traumatism cranian.

Stapana sa, o asistenta de 44 de ani, a fost internata luni dupa ce a fost diagnosticata cu Ebola, devenind astfel prima victima contaminata in afara Africii.

Ea facea parte dintr-o echipa medicala care ingrijea doi misionari spanioli repatriati din Africa si care au murit in 12 august si in 25 septembrie.

Sotul sau a fost plasat in carantina.