Parlamentul de la Budapesta va adopta miercuri un nou proiect de lege elaborat in scopul sprijinirii persoanelor care au contractat credite in valuta. Acestea ar urma sa beneficieze de compensatii din partea bancilor sub forma reducerii sumelor datorate, dupa ce s-a stabilit ca unele practici ale sectorului bancar au fost incorecte, transmite Radio Romania Actualitati.

Ratele platite la banci de multi dintre cetatenii ungari pentru creditele in valuta ar putea scadea cu 25-30% incepand cu primele luni ale anului viitor in baza noului proiect de lege initiat de guvernul de la Budapesta dupa ce Curtea Suprema a Ungariei a stabilit recent ca unele practici ale unitatilor bancare, cum ar fi majorarea unilaterala a dobanzilor si comisioanelor sau aplicarea a diferite cursuri de schimb, au fost incorecte.

Precizarile au fost facute de liderul grupului parlamentar al Paridului de guvernamant Fidesz , Antal Rogan, care a afirmat ca suma totala care ar trebui returnata familiilor de sectorul bancar din Ungaria ca urmare a practicilor incorecte s-ar putea situa in jurul valorii de 1.000 de miliarde de forinti, ceea ce inseamna peste 3 miliarde de euro, iar procedurile vor fi stabilite de Banca Nationala care va avea dreptul sa verifice fiecare caz in parte.

Acesta a adaugat ca procedurile de compensare derulate in mai multe etape vor viza 400 de unitati bancare si 1,3 milioane de familii, dintre care in jur de jumatate au contractat credite in valuta. Totodata, conform proiectului de lege bancile comerciale vor avea interdictie pana la sfarsitul lunii aprilie a anului 2016 sa majoreze dobanzile si comisioanele in cazul clientilor lor