Fostul oligarh si opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, gratiat de presedintele Vladimir Putin dupa zece ani de inchisoare, a lansat sambata o miscare destinata sa adune fortele proeuropene in Rusia, in ceea ce pare a fi o provocare la adresa liderului de la Kremlin, scrie Agerpres.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

"O minoritate va avea influenta daca este organizata", a declarat el in timpul unei ceremonii la Paris, difuzata pe internet, cu ocazia lansarii noii sale miscari numita Open Rusia (Rusia deschisa).

Intr-un timp cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost eliberat din inchisoare anul trecut, iar in prezent traieste in exil in Elvetia. El nu a revenit in Rusia de la eliberarea sa.

Fostul oligarh a indicat ca noul sau proiect, numit la fel ca asociatia sa de caritate ce a fost inchisa dupa ce a fost arestat, va fi o "platforma" online si nu un partid politic.

Dupa eliberarea sa din inchisoare in decembrie 2013, Hodorkovski a promis, intr-adevar, sa nu se amestece in politica, dar noul sau proiect pare totusi sa dezvaluie unele ambitii politice.

Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus ca toti cei care sprijina o cale proeuropeana pentru Rusia ar trebui sa se uneasca in perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. "Suntem in favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeana sau o tara guvernata de domnia legii", a afirmat fostul oligarh.

"Noi credem ca teza potrivit careia 'Rusia nu este Europa' este o minciuna. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeana de dezvoltare nu inseamna respingerea valorilor nationale. In Europa, fiecare tara are propria sa cale ", a spus el.

Presedintele rus Vladimir Putin se straduieste de mai multi ani sa prezinte Rusia ca o tara in contradictie cu modernitatea occidentala, considerata decadenta si al carei viitor se situeaza ca o punte de legatura intre Europa si Asia.

Putin se bucura de la inceputul crizei ucrainene si in urma alipirii Crimeii in luna martie de o popularitate record in randul populatiei ruse.

Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani in inchisoare in Rusia dupa arestarea sa in 2003 pentru "furt prin frauda pe scara larga" si "evaziune fiscala". El a denuntat incarcerarea sa ca o pedeapsa pentru opozitia sa fata de presedintele Vladimir Putin.