Tatarii din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in luna martie, au denuntat marti efectuarea de perchezitii la militantii pro-ucraineni, calificandu-le drept o "operatiune de intimidare din partea autoritatilor", relateaza AFP.

"Perchezitiile in scolile coranice, la locuintele militantilor politici si religiosi tatari si la cele ale militantilor pro-ucraineni au devenit un fenomen obisnuit in Crimeea", a declarat pentru AFP un vicepresedinte al Mejlis, Adunarea acestei comunitati musulmane, Nariman Djelal.

"Este vorba de o operatiune de intimidare evidenta", a apreciat el, subliniind ca autoritatile "incearca sa induca in mintea locuitorilor ca nu trebuie sa participe la actiuni de protest si ca nu trebuie sa-si mai exprime opiniile in alt mod, pentru ca asta ar putea duce la perchezitii si arestari".

Din luna iunie, perchezitiile au vizat patru scoli coranice din regiunea Simferopol, capitala locala, si domiciliile a numerosi militanti ai comunitatii tatare, care s-a opus vehement anexarii Crimeei de catre Rusia.